iPhone X – karakteristike

Pre deset godina je predstavljen prvi iPhone smartphone. Predstavio ga je lično Steve Jobs kao revolucinarni uređaj za to vreme. Uređaj koji je imao pristup internetu, karakteristike koje je imao iPod a pored svega je bio i zaista dobar mobilni telefon.

Juče smo imali prilike da gledamo predstavljanje modela koji je predstavljen nakon deset godina od prvog predstavljenog uređaja pa je iz tog razlog nazvan iPhone X.

Dizajn
Hteli mi to da priznamo ili ne, informacije i slike koje su se pojavljivale nedeljama ranije su pokvarile doživljaj samo predstavljanja uređaja. Slike uređaja su se pojavile pre nekoliko nedelja pa na samom događaju nismo videli ništa neočekivano. Ono što izdvaja iPhone X od prethodnih modela Apple kompanije je „edge to edge“ ekran. Osim samog dizajna displeja, iPhone X je prvi iPhone koji ima AMOLED ekran. Dijagonal ekrana 5,8 inča a rezolucija je 2436 x 1125 piksela. Što se tiče samog dizajna, Apple nije prikazao ništa što već nismo videli. Trend „edge to edge“ displeja je pokrenuo kineski proizvođač XiaoMi još prošle godine svojim modelom Mi Mix. Nakon dobrog prihvatanja od strane korisnika ostali proizvođači su krenuli sa trkom u tom smeru, pa su ovaj trend ispratili LG, Samsung, Essential a evo sada i Apple. Dakle što se tiče dizajna displeja Apple kasni jednu godinu za kineskim proizvođačem XiaoMi.

Kućište novog iPhone X telefona napravljeno je od nerđajućeg čelika, dok je zadnja strana uređaja od ojačanog stakla. Apple tvrdi da je staklo koje se nalazi na zadnjoj strani uređaja najizdržljivije staklo koje se može naći na jednom telefonu. Staklo je upotrebljeno kako bi bila omogućena opcija Qi bežičnog punjenja uređaja. „Power“ dugme je kao što su i tvrdili određeni izvori produženo u odnosu na ptehodne modele i dodata je prečica pa se tako sada duplim klikom na „Power“ dugme pokreće Apple Pay servis. Kao i prethodni model i iPhone X nema klasičan priključak za slušalice pa će u prodajnom paketu dolaziti i dongle koji će omogućiti korisnicima korišćenje klasičnih slušalica.

Face ID – prepoznavanje lica
Kao što se i predpostavljalo, Apple nije uspeo da smesti senzor za otisak prsta u displej a kako je izbačen „Home“ taster, Apple je odlučio da izbaci i skeniranje otiska prsta. Ono što je ostalo u odnosu na prethodni model je Face ID odnosno prepoznavanje lica korisnika. IPhone X ima unapređenu verziju pa senzori u kombinaciji sa softverom uređaja sada skeniraju lice u tri dimenzije i 30 000 tačaka pa je skoro nemoguće prevariti Face ID sa odštampanom fotografijom korisnika. Šansa da će neko drugi otključati uređaj skeniranjem svog lica je 1 : 1 000 000.  Takođe Face ID će se koristiti i kao sigurnosna mera kod plaćanja putem Apple Pay servisa.

Hardware
Kao što se i očekivalo sa predstavljanjem iPhone X uređaja Apple je predstavio i novi čip koji nosi naziv A11 Bionic. Čipset ima ukupno šest jezgara, 2 jezgra koja se koriste kada je uređaju potrebna brzina i 4 jezgra koja uređaj koristi kako bi uštedeo potrošnju energije. Sva jezgra čipseta mogu raditi u istom trenutku. Inače jezgra koja se koriste kada je uređaju potrebna velika brzina su brža za 25% od jezgara koje ima šipset A10 dok su ostala četiri jezgra imaju za 70% bolje performanse. Takođe iPhone X ima novi grafički procesor koji je Apple sam razvio i koji je brži od prethodnog za 30%. A11 čipset će sigurno moći da podrži sve igrice i aplikacije koje će se pojaviti u narednom period a pored toga A11.

Kamera
Kao i do sada, kamera je jedna od bitnijih stavki na iPhone uređaju. iPhone X ima istu kameru kao i iPhone 8 Plus, dakle dualna kamera koju čine dva senzora od 12MP. Senzor koji ima sočivo f/1.8J se koristi u svim uslovima, dok je za telephoto efekat zadužen senzor koji poseduje sočivo f/2.4 sa 2X zumom. Senzori su jači nego na prethoodnim modelima pa je sada moguće snimati video u 4K kvalitetu sa 60 frejmova u sekundi. Ono što je takođe zanimljivo kod nove kamere je što sada oba senzora imaju optičku stabilizaciju slike što omogućava jasnije slike čak i kada se koristi zumiranje pri slabom osvetljenju.

Otkup mobilnih telefona

Mesto na kome možete sigurno i brzo prodati svoj mobilni telefon. Isplata odmah po dogovorenoj prodaji.

Kontaktirajte Nas

Mežete nas kontaktirati za dobijanje potpunih informacija.

Tel: 065 / 8-6666-16

Radno vreme: 24/7

{1:title}

Facebook

Instagram

Kontakt